یکی از مباحثی که به ویژه در هفته های اخیر کانون بحث ها و اظهارنظرهای مختلف و متفاوتی بوده است، تعطیلی روز پنج شنبه و یا شنبه می باشد. اما شاید سوال کنید اصل ماجرا از چه زمانی آغاز شد؟
در 7 آذر 1402 دولت سیزدهم لایحهای را به منظور افزایش تعداد تعطیلات روزهای هفته، برای تصمیم گیری نمایندگان درباره آن به مجلس ارسال کرد.
این لایحه پس از تصویب کلیات آن در صحن مجلس به کمیسیون اجتماعی ارجاع داده شد تا اعضای این کمیسیون تصمیم بگیرند که چه روزی علاوه بر جمعه به عنوان تعطیل در تقویم کشور اعلام گردد.
کمیسیون اجتماعی مجلس روز پنج شنبه را به عنوان روز تعطیل تعیین کرد. اما این نظر کمیسیون با انتقادات گسترده بویژه در میان فعالان اقتصادی، تجار، صنعتگران و تولیدکنندگان مواجه شده است.
پیرامون همین موضوع رضا برادران اصفهانی، کارآفرین و فعال اقتصادی و عضو هیآت نمایندگان دوره نهم اتاق بازرگانی اصفهان و اتاق بازرگانی ایران در مصاحبه ای ضمن انتقاد از تعطیلی روز پنج شنبه، خواستار توجه به منافع ملی در تصمیم گیری درباره این موضوع شد.
رضا برادران گفت: اظهارنظرها پیرامون تعطیلی روز شنبه و پنج شنبه بیشتر حول دو محور مذهبی و اقتصادی قرار دارد.
وی ادامه داد: از جنبه دینی تعطیلی روز جمعه ارتباطی با شریعت و قوانین اسلامی ندارد و در قرآن و آیه 9 سوره جمعه نیز گفته شده که در این روز هنگام اذان، کسب و تجارت را رها کنید و به سمت نماز بشتابید. از معنای این آیه مشخص است که در روز جمعه فعالیت اقتصادی جریان داشته و هنگام نماز وقفه ای در آن اتفاق می افتاده و با توجه به آیه 10 همین سوره، دوباره و پس از نماز، کسب و کار و فعالیت اقتصادی ادامه پیدا می کرده است.
رضا برادران افزود: در حال حاضر تمامی کشورهای جهان از جمله کشورهای اسلامی دو روز تعطیل هستند و تعطیلی روز پنج شنبه در هیچکدام از این کشورها به چشم نمی خورد و یا جمعه و شنبه و یا شنبه و یکشنبه را به عنوان تعطیل در تقویم خود قرار داده اند. مثلاً عربستان جمعه و شنبه و امارات شنبه و یکشنبه تعطیل هستند.
این عضو هیأت نمایندگان دوره نهم اتاق بازرگانی ایران گفت: تعطیلی روز شنبه به لحاظ دینی هیچ منعی ندارد و ربط دادن آن به تعطیلات یهودیان درهم کردن موضوعاتی است که ارتباطی با یکدیگر ندارند. در ضمن باید توجه داشت حضرت موسی نیز یکی از پیامبران اولوالعزم و مقرب نزد خدا می باشد و انگ زدن به کسانی که به دلایل اقتصادی و منافع ملی ایران اسلامی بر تعطیلی روز شنبه اصرار دارند، هیچ توجیه دینی ندارد.
رضا برادران ادامه داد: فعالان اقتصادی بویژه بخش خصوصی به شدت بر اهمیت کاهش روزهایی که ایران بهدلیل تعطیلی با سایر کشورها ارتباط ندارد حساسیت دارند.
ایران در حال حاضر چهار روز کاری مشترک با دنیا دارد و با تعطیلی روز پنج شنبه یک روز دیگر نیز ارتباط ما با دنیا قطع می شود، این موضوع در مراودات اقتصادی تاثیر منفی زیادی دارد.
در حالی که بسیاری از کشورها تلاش می کنند در عرصه رقابت اقتصادی ارتباطات خود را به اشکال مختلف با جهان افزایش دهند ما با وجود تحریم های ظالمانه که فی نفسه ارتباطات ما را با کشورهای دیگر با اختلالات شدیدی مواجه می کند، با تعطیلی روز پنج شنبه، عامدانه، خودمان ارتباطمان را با دنیا باز هم کمتر می کنیم، در حالی که با تعطیلی روز شنبه فاصله ما با دیگر کشورها کمتر می شود.
باید در نظر داشت در این گونه تصمیم گیری ها منافع ملی و استحکام بخشیدن به اقتصاد کشور در درجه اول قرار دارد.
رضا برادران در پاسخ به اینکه برخی مسئولان بیان نموده اند، ارتباطات در دنیا از طریق آنلاین در حال گسترش است و ارتباط کشورها بر بستر اینترنت افزایش یافته و با توجه به این موضوع تعطیلی شنبه و پنج شنبه تأثیری در این ارتباطات ندارد، گفت: اشخاصی که چنین طرز تفکری دارند فقط به یک وجه مسأله توجه می کنند و حتی نیم نگاهی نیز به واقعیت و اهمیت مراودات اقتصادی ندارند، زیرا به فرض مثال چنانچه ترخیص کالا با تعطیلی کشورهای دیگر و روز کاری در ایران مواجه شود، هزینه هایی همچون دموراژ یا سایر هزینه های گمرکی به فعال اقتصادی تحمیل می شود، که این امر در نهایت به مصرف کننده انتقال می یابد و با یک تصمیم غیرکارشناسی نه تنها مصرف کننده، بلکه اقتصاد کشور متضرر می گردد.
همین مثال برای انتقال پول و مواجهه با تعطیلی سایر کشورها نیز مصداق دارد. در شرایطی که به خاطر تعطیلی کشورهای دیگر و روز کاری در ایران، فعالان اقتصادی کشور قادر به انتقال وجه در روز موعود نباشند، چنانچه اندکی قیمت جهانی کالایی تغییر کند، شرکت های خارجی بهانه ای برای عدم انجام تعهدات خود خواهند داشت و در این بین ابتدا، فعال اقتصادی و در سلسله مراتب بعدی مصرف کننده و در نهایت اقتصاد کشور آسیب خواهد دید که از این دست مثال ها به اشکال مختلف وجود دارد که می توانند شاهدی بر غیرکارشناسی بودن، پافشاری بر تعطیلی روز پنج شنبه باشند.
نایب رئیس کمیسیون حقوقی و حمایت های قضایی دوره نهم اتاق بازرگانی ایران در پایان گفت: در دنیای امروز که ارتباطات قوی و مستمر با کشورهای دیگر برای داشتن اقتصاد قدرتمند در کشور عزیزمان حرف نخست را می زند، همگی می بایست در یک جبهه، متحد و به دنبال حفظ منافع ملی باشیم و هرگونه تضاد یا اختلاف سلیقه که ناشی از مسائل حاشیه ای می شود را کنار گذاریم.